Hygiënisch lasser

Certificering samenvatting

Het Nederlandse “Platform HDN” (Hygienic Design Network), vallend onder de Metaalunie, verschaft duidelijkheid in het labyrint van Europese normen en richtlijnen, met betrekking tot ontwerp en bouw van machines en procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee wordt de voedselveiligheid in onze samenleving nu en in de toekomst gewaarborgd.

Binnen de voedingsmiddelenindustrie worden zeer hoge eisen gesteld aan voedselveiligheid en hygiëne. Bij veel machines of installaties wordt gelast. Een goede las heeft veel invloed op de hygiëne en voedselveiligheid. Een verkeerde las kan een besmettingsbron zijn voor het te produceren voedingsmiddel.

De HDN methodiek voorziet daarom in een procedure en werkwijze waarbij een hygiënische las is gedefinieerd en toetsbaar wordt gemaakt.

Inclusief examen kosten Inclusief lesmateriaal

assessment Certificering how_to_reg Gevorderden beenhere NIL payment € 1485.00 (excl BTW)*, inclusief lunch place Schiedam
  • group 0-8 pers.
  • forum nl
  • schedule Studiebelasting: 3 Uren
  • date_range Lesbijeenkomsten: 3 Dagen
  • event_note Doorlooptijd: 3 Dagen
  • Advies over lasopleidingen nodig? Neem contact op met onze adviseur lasopleidingen: Gijs Zwaan 06 1509 20 12 of

    Voor wie

    Deze cursus is bestemd voor (TIG-)lassers die zich verder willen bekwamen in de diverse lasposities in roestvrijstaal, volgens de Hygiënisch regelgeving en daarvoor ook het bijbehorende certificaat willen verkrijgen.

    Certificering opzet

    De HDN/NIL lascertificering bestaat uit een introductie op het gebied van de HDN-systematiek en hygiënisch lassen, gevolgd door een theorie- en praktijktoets.

    Bij het inschrijven wordt uitgegaan van een gedegen ervaringsniveau, opgedaan in de werkpraktijk, of door het volgen van een specifieke praktijkopleiding bij een van de HDN aangesloten las-praktijkopleiders. De opleiding is geen verplicht onderdeel van de NIL lascertificering.

    Inhoud

    De onderwerpen die besproken worden zijn:

    • HDN Methodiek
    • Materiaalkennis RVS
    • Aspecten hygiënisch ontwerp
    • Hygiënische processen
    • P&ID, ISO-metrie
    • TIG lassen
    • Orbitaal lassen
    • Lasmethode (WPS)
    • Laskwaliteit / Lascriteria

    Overige

    Het HDN lascertificaat is 3 jaar geldig, mits ieder half jaar het vakmanschap wordt bevestigd. Dit kan tijdens het werk geschieden door, een door HDN aangewezen las-coördinator, en valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Na 3 jaar wordt op basis van de halfjaarlijkse bevestigingen en een theorietoets het certificaat door het NIL verlengd met een vernieuwde periode van 3 jaar.

    Vereiste kennis & ervaring

    Om deel te kunnen nemen aan de cursus Hygienisch Lasser dien je voldoende relevante werkervaring (enkele jaren) te hebben als lasser, bij voorkeur ook in food sector.

    Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:

    Aandachtspunten

    • Om deel te kunnen nemen aan de cursus Hygienisch Lasser dien je voldoende relevante werkervaring (enkele jaren) te hebben als lasser, bij voorkeur ook in food sector.

    • Het examen bestaat uit een theorie en een praktijkdeel.

      Tijdens het praktijkexamen wordt de deelnemer getoetst op vaardigheid. Een NIL lasexaminator neemt het praktijkexamen af, dat bestaat uit het handmatig TIG lassen van roestvaststalen buisverbindingen in de lasposities PA, PC of PH. De lascertificering vindt plaats conform specifieke acceptatiecriteria binnen de food/feed/pharma industrie. Het toepassen van de HDN lasregistratie is hierbij een verplicht examen onderdeel. De praktijktoets kan in principe met eigen lasapparatuur, backinggas, en pijpstoppers uitgevoerd worden. In overleg vooraf is het eventueel ook mogelijk om apparatuur die beschikbaar is op de examenlocatie te gebruiken.

      Het theorie-examen bestaat uit twee modules, Hygiënische- en las-technische aspecten.

      Voor het behalen van het certificaat dienen beide onderdelen met een voldoende te worden afgerond.

    • De examen kandidaten ontvangen wanneer zij geslaagd zijn het NIL lascertificaat “Hygienic Welder”. Het NIL lascertificaat voorziet in de gangbare maatvoeringen van hygiënische leidingen. Het lascertificaat en bijbehorende HDN procedures borgen het bewezen vakmanschap.

    • Annuleringen volgens de algemene leveringsvoorwaarden van de NRTO:
      NRTO-keurmerk.png

    NIL (NIL)

    Een NIL certificering staat voor een internationaal gestandaardiseerd en erkend kwaliteitsniveau. De examens worden afgenomen en beoordeeld onder auspiciën van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

    Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)

    Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is een onafhankelijke stichting die de collectieve belangen behartigt van bedrijven, instellingen en personen die werkzaam zijn op het gebied van lassen, lijmen en andere permanente verbindingstechnieken. Het NIL stelt zich ten doel de kennis en vakbekwaamheid in deze branches op hetzelfde niveau te houden als nu, en daar waar mogelijk uit te breiden. Daarbij is het van belang dat er continu voldoende aanwas is van jonge vakmensen.

    Eén van de belangrijkste instrumenten daarbij is zorgdragen voor goede en betrouwbare opleidingsmogelijkheden. NIL houdt daarvoor toezicht op de uitvoering en de opleidingsinstituten. Door die onafhankelijke positie kunnen examineren, diplomeren en certificeren op een objectieve wijze tot stand komen.

    Startdata & locaties

    Startdata Locatie Prijs Beschikbaarheid
    Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
    3 Dag waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld
    nader te bepalen € 1.485 (netto)

    Over Vakwijs

    Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.

    Vakwijs biedt praktijkgerichte technische opleidingen in 9 trainingscentra door heel Nederland. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek lassen en metaal/werktuigbouw.

    Voeg je resultaat toe op Linkedin!

    Heb je een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan je Linkedin profiel via onderstaande knop!

    LinkedIn Add to Profile button
    ;

    Techniek in praktijk arrow_forward_ios

    Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
    “Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.

    Planning

    Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios

    Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.

    Locaties

    Trainingscentra en practica arrow_forward_ios

    Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.

    procestechniek-cursus

    Vakwijzer arrow_forward_ios

    Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.

    360-view

    360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios

    Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.

    Startdata & locaties

    LOADING ...