Vakmanschap CO
Certificering samenvatting
De nieuwe Gasketelwet verplicht dat elk bedrijf dat cv-ketels installeert of onderhoudswerkzaamheden uitvoert aan gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren, voor 1 januari 2023 verplicht gecertificeerd dient te zijn. Hierbij is een voorwaarde dat het vakmanschap van de monteur(s) aantoonbaar moet zijn via een persoonlijke certificering. Deze zogenaamde CO-certificering krijg je door een online theorie-examen en een praktijkexamen succesvol af te ronden.
Je kunt pas praktijkexamen doen wanneer je geslaagd bent voor de theorie. Wanneer je al over veel theorie kennis beschikt, kun je zelf het examen aanvragen via www.vakmanschapco.nl. Daar kun je ook een test doen, om voor jezelf te kijken of je hier klaar voor bent.
Wanneer je nog extra voorbereiding nodig hebt, kun je bij Vakwijs terecht voor een theorie training van één dag, die wordt afgesloten met het online examen. Na afronding van dit theorie examen krijg je direct de uitslag. Bij een positief resultaat mag je je aanmelden voor het praktijkexamen.
Ter voorbereiding op het praktijkexamen kun je bij Vakwijs ook een praktijktraining volgen, van één dag, die je uitstekend voorbereidt op het uiteindelijke examen. Ben je voldoende overtuigd van je praktische vaardigheden? Dan kun je je bij ons ook direct inschrijven voor het praktijkexamen.
Voordat je start met de training of het examen, dien je wel een profiel te kiezen. Je kiest voor monteur (niveau 2) of 1e monteur (niveau 3/4) en voor werktuigkundige installatie, service en onderhoud, of de combinatie hiervan. De examens zijn op deze profielen afgestemd.
Na een positieve beoordeling van zowel de theorie- en praktijkexamens, voldoe je aan de wettelijk eisen en word je geregistreerd als erkend vakman. Daarnaast ontvang je een digitaal bewijs van vakmanschap, dat ook wordt geregistreerd in het Vakpaspoort. Als je de 'Vakpaspoort Techniek App' download, kun je deze gebruiken om opdrachtgevers te laten zien dat je gecertificeerd bent.
Voor wie
Je installeert cv-ketels of verricht onderhoudswerkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoeren of bent van plan dit in de toekomst te doen. Je wilt goed voorbereid zijn om het theorie- en /of praktijkexamen af te leggen.
Certificering opzet
Voordat je start met een training of examen dien je eerst het juiste profiel te kiezen, monteur of 1e monteur, werktuigkundige installatie, service & onderhoud, of een combinatie hiervan. Als je niet zeker weet wat je moet kiezen, gebruik dan onze profiel keuzehulp. Vul de keuzehulp in, beantwoord de vragen over je werkzaamheden en bepaal hiermee voor welke training en examen je je moet inschrijven: profiel keuzehulp.
De cursus is modulair opgezet: Je kunt alleen de theorietraining incl. examen doen, of alleen het praktijkexamen, de praktijktraining samen met het praktijkexamen, of het volledige traject met theorie en praktijk. Door bij het kopje “Startdata & Locaties” onderaan deze pagina het gewenste profiel te selecteren en aan te klikken wat je wil doen, komen daarna de opties in beeld qua data.
Inhoud
Het volgende leer je tijdens de vakmodule (afhankelijk van je uitstroomprofiel):
- Je leert de theorie kennis over (gas)verbrandings- en installatietechniek
- Je leert wat koolmonoxide is, wanneer het ontstaat en wat de gevolgen zijn
- Je kunt uitleggen hoe je een te hoge CO concentratie voorkomt en kunt aangeven wat je wel en niet doet bij een hoge CO meting (in een RGA of in de ruimte)
- Je hebt inzicht in mechanismen die een rol spelen bij CO, zowel bij het toestel als in samenhang met het gebouw (incl. ventilatie)
- Je kunt CO-gevaarlijke situaties herkennen, signaleren, hierover adviseren én je kunt benoemen hoe CO-gevaarlijke situaties te voorkomen
- Je hebt kennis over verschillende installaties, onderdelen en de montage
- Je weet waar je op moet letten bij de aanleg van individuele installaties en CLV systemen in gestapelde bouw
- Je kunt op een veilige wijze koolmonoxidemelders plaatsen en controleren
- Je kunt rookgasafvoerleidingen veilig aanleggen, controleren en inbedrijfstellen
- Je installeert, regelt en onderhoudt gasverbrandingstoestellen
- Je weet waar je op moet letten bij het onderhouden van gasverbrandingstoestellen, rookgasafvoerleidingen
- Je verricht metingen
- Je weet waar je op moet letten bij opstellingsruimtes voor gasverbrandingstoestellen
- Je kunt gasverbrandingstoestellen en rookgasafvoerleiding inspecteren en kunt adviseren over vervanging
- Je hebt kennis over inspectie en onderhoudsvoorschriften van gecombineerde rookgasafvoer en luchttoevoer (CLV-systeem)
Overige
Het is bij het praktijkexamen vereist dat je je eigen meetapparatuur meeneemt (rookgasanalyse en drukmeter).
Vereiste kennis & ervaring
Ieder van deze cursussen is voldoende basis om mee in te stromen:
Aandachtspunten
(Vakmanschap CO)
Vakmanschap CO
De organisatie Vakmanschap CO is in opdracht van de branche opgericht en voorziet monteurs en werkgevers in alle zaken die betrekking hebben op het behalen van Vakmanschap in het kader van de regeling als hier gepubliceerd. Het betreft hier uitsluitend het erkennen van Vakmanschap voor personen en niet voor bedrijven. Daarvoor verwijzen wij je graag door naar de website van Techniek Nederland.
Startdata & locaties
Startdata | Locatie | Prijs | Beschikbaarheid |
---|---|---|---|
Cursus wordt ingepland bij voldoende inschrijvingen
0 Dagdeel waarbij theorie en praktijk worden afgewisseld |
nader te bepalen | op aanvraag |
Over Vakwijs
Techniek is overal, in de industrie maar ook in het dagelijks leven. Als het goed werkt, merk je er niets van. Hierop worden cursisten bij Vakwijs getraind in eigen trainingscentra.
Vakwijs biedt praktijkgerichte technische opleidingen in 9 trainingscentra door heel Nederland. De opleidingen met directe koppeling aan de praktijk worden aangeboden op het gebied van elektrotechniek, installatietechniek, meet- en regeltechniek, procestechniek lassen en metaal/werktuigbouw.
Voeg je resultaat toe op Linkedin!
Heb je een cursus met succes afgerond? Voeg het toe aan je Linkedin profiel via onderstaande knop!
;Techniek in praktijk arrow_forward_ios
Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.
Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios
Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.
Trainingscentra en practica arrow_forward_ios
Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.
Vakwijzer arrow_forward_ios
Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.
360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios
Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.