← Nieuws
25-06-2019
Toch een MBO diploma dankzij BBL-traject op maat
uit Lastechniek juni 2019 https://www.vakbladlastechniek.nl/
door Margriet Wennekes, fotografie Oscar van der Wijk
Lassers met een baan, maar zonder voltooide mbo-opleiding, komen vaak niet verder in hun carrière. Ze missen de theoretische achtergrond die bij een middelbare beroepsopleiding hoort en daarmee verkleinen ze de kans om zich verder te ontwikkelen. Dat is niet alleen voor henzelf een nadeel, maar ook voor hun werkgever. Vanaf november kunnen deze lassers instromen in een opleidingstraject waarbij ze - in combinatie met hun baan -worden opgeleid tot Basislasser of Allroundlasser.
Twee particuliere opleidingsinstellingen
hebben de krachten gebundeld om de mbo-opleidingen Basislasser en Allroundlasser voor werknemers aan te bieden, namelijk Vakwijs Opleidingen en TSH Vakopleidingen. Om dit mogelijk te maken, werken de twee opleiders samen met Technicom, een mbo-opleider met een creboaccreditatie. Technicom faciliteert een deel van de opleiding en verzorgt de examens. De inhoudelijke lessen worden echter volledig verzorgd door de twee genoemde opleidingsinstellingen. Het gaat om een BBL-traject (beroepsbegeleidende leerweg), een leerwerktraject dat opleidt tot een mbo-diploma. LASTECHNIEK ging hierover in gesprek met Harold Scholing, directeur van TSH Vakopleidingen, en Peter van Winssen, directeur van Vakwijs Opleidingen.
Beide directeuren kenden elkaar al vanuit de markt voor technische opleiders. "In 2018, toen we het aanbod van Vakwijs hebben uitgebreid met een aantal kaderopleidingen, hebben we meer de samenwerking gezocht met elkaar, waarbij Vakwijs voornamelijk actief blijft in de zuidelijke helft van Nederland en TSH in het noordelijke deel", vertelt Van Winssen. "Onze samenwerking houdt in dat we de krachten bundelen als het gaat om lesplanontwikkeling en marketing, maar ook het onderling uitwisselen van docenten."
Breder inzetbaar
Reguliere mbo-scholen (ROC's) verzorgen ook BBL-opleidingen in lastechnische richting. Wat is de reden om dit traject als particuliere opleiders aan te willen bieden? Harold Scholing: "Op het ROC zijn het vooral jongeren van 15, 16 jaar die net van het vmbo komen en die nog leerplichtig zijn. Zij hebben een bredere basisopleiding nodig, waarvan het lassen slechts een onderdeel is. De voornaamste doelgroep voor ons particuliere BBL-traject is de volwassene die nooit een mbo-opleiding heeft afgerond, maar die al een tijdje op de arbeidsmarkt heeft rondgezworven. Het is bijvoorbeeld een dertiger die misschien ooit als banketbakker is begonnen, later een lascertificaat heeft gehaald en nu als lasser werkt. Door het ontbreken van een middelbaar diploma komen deze lassers niet verder. Daar willen we met deze opleidingsmogelijkheid verandering in brengen."
Van Winssen: "Het mes snijdt aan twee kanten. De cursisten zelf krijgen een bredere technische opleiding met een sterker theoretisch kader. Ze krijgen daardoor meer ontwikkelingsmogelijkheden en worden interessanter.
Samenwerking
Peter van Winssen
is directeur en oprichter van Vakwijs Opleidingen B.V., onderdeel van Goflex Group. Vakwijs heeft zeven vestigingen die allemaal gericht zijn op praktijkgerichte trainingen in de techniek, waaronder pijpfitten en lassen. Naast de NIL Handvaardigheidsopleidingen en certificeringen biedt Vakwijs sinds 2018 de lasopleidingen IWP, IWS, IWT, VT-w2 en de BBL-opleidingen Basislasser en Allroundlasser.
Harold Scholing
is directeur en mede-eigenaar van TSH Vakopleidingen in Emmen. Dit is een opleidingsinstituut in de lastechniek, installatietechniek en elektrotechniek. Het lastechnische aanbod bestaat uit de NIL Handvaardigheidsopleidingen niveau 1 tot en met 4, IWP. IWS, IWT, lascoördinatie en VT-w2. Vanaf november 2019 komen daar de BBL-opleidingen Basislasser en Allroundlasser bij.
Techniek in praktijk arrow_forward_ios
Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.
Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios
Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.
Trainingscentra en practica arrow_forward_ios
Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.
Vakwijzer arrow_forward_ios
Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.
360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios
Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.