← Nieuws
16-12-2021
Vakwijs Opleidingen - derde leerweg mbo
Wat is de derde leerweg?
Voordat je aan een mbo opleiding begint, moet je een keuze maken tussen de Beroepsopleidende Leerweg, BOL, en de Beroeps Begeleidende Leerweg, BBL.
Naast deze twee opties is de derde leerweg erbij gekomen
Hiermee kan een student op een snellere en flexibelere manier een erkend mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring behalen. Binnen deze leerweg zijn er namelijk geen regels voor onderwijstijd en studieduur. Je bepaalt je eigen tempo waarmee je jouw gekozen einddoel behaalt.
Overeenkomsten bij derde leerweg
Wil de student een mbo-diploma behalen, alleen het mbo-certificaat of de praktijkverklaring? Voorafgaand aan de start van de opleiding wordt (in overleg) met de student bepaalt welk deel van de opleiding de student gaat volgen. Deze afspraken worden vastgelegd in de onderwijsovereenkomst. Hiernaast is de beroepspraktijkvorming een belangrijk onderdeel van het opleidingsprogramma. Hiervoor sluit de onderwijsinstelling samen met de student en het erkend leerbedrijf een praktijkovereenkomst af.
Het mbo diploma bij derde leerweg
Wanneer je ervoor kiest om met de derde leerweg je mbo diploma te halen, dan volg je het gehele programma. Dit houdt in dat je alle verplichte vakken, praktijkmodules en keuzevakken volgt. Nadat je alles met een voldoende hebt afgerond ontvang je het mbo-diploma. Mocht je tussentijds toch besluiten om eerder te stoppen met de opleiding kun je in overleg met de onderwijsinstelling kiezen om vooralsnog te gaan voor het mbo-certificaat of de praktijkverklaring.
Het mbo certificaat bij derde leerweg
Het mbo certificaat kan worden behaald wanneer de student slechts een deel van de opleiding volgt (de verplichte vakken en keuzedelen). Dit wordt ook wel het ‘certificaattraject’ genoemd. Nadat de student heeft aangetoond dat hij/zij aan de certificaateisen heeft voldaan (de verplichte vakken en keuzedelen met een voldoende afgerond), dan ontvangt de student het betreffende certificaat.
Dit traject is bedoeld voor bij-, op- en omscholing van werkenden en werkzoekenden. Op deze manier zijn zij breder inzetbaar of voldoen zij aan de nieuwe eisen van een veranderend beroep. Mocht de student na het afronden van de vakken besluiten om alsnog te gaan voor het mbo diploma, dan is dit mogelijk in overleg met de onderwijsinstelling.
De praktijkverklaring bij derde leerweg
De praktijkverklaring kan worden behaald wanneer de beroepspraktijkvorming met een voldoende wordt afgerond door de student. Deze vorm van praktijkleren is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden die een opstap nodig hebben naar een baan en/of een stimulans om verder te leren in het mbo.
Met de praktijkverklaring kunnen zij eveneens bij hun werkgever aantonen dat zij over de juiste vaardigheden beschikken om in het werkveld te werken. Wanneer de student na het afronden van de beroepspraktijkvorming besluit het mbo-diploma te willen halen, is dit mogelijk in overleg met de onderwijsinstelling.
Voordelen voor jou en je werkgever
De derde leerweg biedt verschillende mogelijkheden voor zowel jou als je werkgever:
- je kunt binnen één jaar een erkend mbo-diploma behalen;
- je bepaalt je eigen studietempo;
- je past de kennis direct toe op je werkplek;
- je verbreedt je kennis en (mogelijkheid tot doorgroeien);
- je krijgt snel breder inzetbaar personeel voor je bedrijf;
- je kunt personeel door middel van de praktijkverklaring of het mbo-certificaat gericht laten bijscholen op het gebied dat voor hen van toepassing is;
- aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.
Techniek in praktijk arrow_forward_ios
Voor ons is leren het opdoen van ervaring die je echt kunt gebruiken.
“Betekenisvolle ervaring” noemen we dat. De kans krijgen om iets te doen wat je eigenlijk nog niet kan. Wij vinden dat je pas iets hebt geleerd als je weet hoe je die kennis toe kunt passen. In jouw praktijk van alle dag.
Onze vakmodules, jouw planning arrow_forward_ios
Vakwijs werkt modulair en indien mogelijk individueel. Dit betekent dat we een groot aantal technieken en opdrachten kunnen aanbieden, voor relatief kleine kleine groepen of zelfs individueel. En maatwerk is gemakkelijk samen te stellen uit het modulaire aanbod.
Trainingscentra en practica arrow_forward_ios
Vakwijs heeft 9 trainingscentra verspreid over het land. We hebben een deel van onze opleidingsopstellingen in mobiele skids gebouwd, zodat we waar mogelijk kunnen opschalen of op uw locatie cursus kunnen geven. Lascursussen worden uitsluitend in Schiedam, Heerhugowaard en Den Bosch aangeboden.
Vakwijzer arrow_forward_ios
Gebruik de vakwijzer om je traject vorm te geven of maak een selectie uit de vakopleidingen.
360° tour in trainingscentra arrow_forward_ios
Onze trainingscentra zijn van binnen te bekijken via Google maps. Loop rond en zie virtueel welke opleidingsfaciliteiten beschikbaar zijn per vestiging.